Image Image Image Image Image

News, Blog Features & Design Build Insights

19

Oct

Parker Infill Residence – In Construction

  • By novelladmin
This Parker Street infill home is currently in construction in East Vancouver, with completion set for early 2022. We’re looking forward to sharing more images over the coming weeks!
What’s an infill home?
An infill home is a smaller detached home typically located in the rear yard where the garage would normally go on a single-family lot. It can either be rented out or strata-titled, depending on the project attributes and qualifications. Infill homes have most recently gained a lot of attention and traction alongside the Character House Program in Vancouver. In addition to the potential ownership opportunities, infills are typically larger than laneways. Here in Vancouver, infill homes are used as an incentive for homeowners to densify their property, while still retaining the existing character merit of their principal home.
A Solution for Multi-Generational Living
Early in this project, we were featured on the front page of The Province for sharing our perspective as builders on housing needs in Vancouver. Infill homes and laneways homes have been on the rise in Vancouver for years, and the trends have continued; nearly every family we connect with is looking to accommodate multi-generational living at home.
Front Entrance and Layout
The front entrance features a vaulted ceiling with a modern chandelier. The stairs lead to the home’s upstairs bedrooms, bathroom, patio and lounging space. Walking through the hallway, we arrive at a powder room, closet, kitchen, dining and living area. 

 

Exterior Design and Custom Rooflines

The original concept for this home was brought to us as a gingerbread model, made by our talented homeowners themselves! Over the course of our design development and permitting stages, the main turret and rooflines were transformed into a multi-sloped roof, with two classic dormers and a curved, circular dormer.

 

Landscaping and Outdoor Living

As part of our site plan, we made it a priority to preserve the Saskatoon Berry Bush on the property. Our homeowner is an avid baker and chef, and looks forward to her backyard berry harvest every year. Even though Saskatoon Berry Bushes aren’t native to BC, this bush has been thriving here for years! It’s so tall, we’d venture to say it’s now berry tree. We relocated this beautiful bush/tree and were able to enjoy its berries halfway through our Rough Framing phase.

 

 

 

 

11

Dec

Shaughnessy Residence

  • By novelladmin
This home on Angus Drive is a landmark heritage building in the Shaughnessy neighbourhood of Vancouver.
We focused on appropriate design detailing to suit the era of the home while incorporating modern comforts and features. The original structure of the home was maintained and restored.
Its luxury appliances include a bespoke La Cornue gas range stove. The black and stainless-steel detailing immediately sets the tone in this grand room. It is equipped with one gas-electric oven, as well as the largest heating drawer available on the market.
Custom white millwork cabinets are paired with black hardware and a black marble countertop. The cream coloured, custom backsplash offers warmth, depth and interest, without overpowering the walls.
The white custom panelled walls accent the expansive interior space. The feature moulding and custom trims are inspired by the original character of the home.
Black windows, trim and detailing offer depth.

23

May

Kerrisdale Residence

  • By novelladmin

This project is a HAVAN Awards Finalist in two renovation categories and a Finalist in the 2021 Georgie Awards. We were so proud to compete with our local peers in Metro Vancouver and across the province.


The central gathering space of this home, and especially the kitchen, made for a gold-brushed feature during awards season. It features so many small details that would only have been possible through our Design Build process.

Every aspect of this home was designed to feel open and welcoming. In the kitchen, this was possible because we engineered the home’s structural beams to be hidden within the custom millwork cabinets. This allowed for the rest of the living space — the dining room, family room and entranceway — to get opened up. What was once a house full of walls and hallways became an open concept modern home.

Also within the custom millwork is a hidden refrigerator, and custom storage solutions for all the family’s cooking and hosting needs. The cabinets are beautiful in their own right, but the hidden refrigerator has become a favourite party reveal.

What makes a difference is the grand welcoming feeling when you step into the home. There is plenty of space for jackets and shoes, but the custom bench and open floor plan offers a calming and restful introduction to the rest of the home.

Overall, our Design Build team innovated solutions to make this home feel bigger, brighter and welcoming. While most solutions aimed to update the home and facilitate a modern lifestyle, we kept many original features. The traditional brick fireplace, with unique glass detailing, was kept intact throughout construction. We preserved its facade and designed the seating area to complement its deep red hues.

We used materials creatively, in order to focus on their best features. Our designers took a creative approach to using tile, which our installers executed perfectly. In the master bathroom, floor to ceiling tile work draws the eyes upwards and offers an extra shine. Similarly, a classic floral tile design in the laundry room provided visual interest below so that the white details above seemed to float above.

We found connections between the indoors and outdoors by reimagining the garden entranceway. What once was a dark, forgotten basement space became the best place to gather during the summer months. We doubled the width of the backdoor and created a secondary back patio that offered a soft entrance into the home. With tiered landscaping, we created a covered seating area and an easy route between the backyard and downstairs living space.

The exterior facade received a repaint and refurbishment. The updated early grey paint and finish details feel brighter and more modern. The key to this design was choosing complementary neutrals, and considering the neighbourhood streetscape.

We are so happy to know this family can enjoy their home and accommodate multiple generations!

21

Oct

West 11 Penthouse Residence

  • By novelladmin

30

Mar

Lynn Valley Residence

  • By novelladmin

06

Jun

North Burnaby Residence

  • By novelladmin

This project was an interior refurbishment of a Vancouver Special. The driving focus was a space which is clean and simple, in order to serve as a backdrop for the homeowners’ modern living. The intention was to create a canvas to showcase the Owners’ furniture, art and objects and have space for their growing family while staying budget conscious.

Photos by Laura Jaramillo

08

Mar

Burnaby Residence

  • By novelladmin